От един момент насетне се опитваме да заменим здравия разум при

...
От един момент насетне се опитваме да заменим здравия разум при
Коментари Харесай

Съдия Галя Вълкова: Някои текстове в дефиницията за домашното насилие ще създават проблеми


„ От един миг насетне се опитваме да сменяем здравия разсъдък при правоприлагането със свръхрегулация. Предложените промени в региона на Наказателния кодекс ще засилят глобите, само че до каква степен ще имат предпазен резултат и до каква степен ще са потребни за жертвите – аз имам съществени съмнения в тази посока “.

Това съобщи пред БНР съдията от Софийския градски съд Галя Вълкова във връзка бързите промени в Закона за отбрана от домашно принуждение.

Видно е, че някои от текстовете в дефиницията за домашното принуждение ще основават проблеми – 60-те дни като цифрово изражение и дискриминационният метод по отношение на хората в еднополови партньорства. Няма причина да чакаме съдът да го в профил след време или посредством тълкувателно решение, тъй като спорната процедура ще докара до липса на правораздаване за една част от хората “, предизвести тя.

„ Живият живот сподели, че не сме били прави, оставяйки интимната връзка отвън обсега на домашното принуждение. Дали обаче трябваше да се случи с темпото и метода, по който се случи – имам някои запаси. Тепърва в правосъдната процедура ще би трябвало да се опитаме да почистим и да дадем схващане за това разбиране. Това ще бъде съществено предизвикателство пред съдиите и пред самите жертви “, съобщи арбитър Вълкова. И добави:

„ Крайно време е да спрем да приказваме за Истанбулската спогодба по метода, по който се случваше. Тя не би трябвало да служи като парцалан, с цел да извиняваме това, че не сме подготвени в избран подтекст да унифицираме законодателството с интернационалните стандарти. “

Според Галя Вълкова въпросът не е юридически, а политически – дали законодателят към оня миг (юни-юли т.г.) е имал воля да вкара интимната връзка в обсега на закона. По думите й колкото повече детайли има в една формулировка, толкоз повече всеки от тези детайли би трябвало да се потвърждава в процеса:

„ Съдът би трябвало да подходи със здрав разсъдък и да види цялата картина, а не да се вторачва, издирвайки детайл по детайл. Домашното принуждение е доста по-различно, доста постоянно жертвата е сложена в уязвима позиция и на нея може да й е мъчно да потвърждава детайл по детайл. Проблемни обаче са тези 60 дни (след които стартира да се счита, че има интимна връзка, б.р.). Проблемно е и разписването на интимната връзка сред две физически лица от мъжки и женски пол “, изясни арбитър Вълкова, съгласно която тази част слага въпроса дали наредбата не е дискриминационна по симптом полова ориентировка.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР